Till innehållet

Molnbaserad lagring [STaaS]

Med Sunets molnbaserade tjänst för virtuell lagring kan din organisation aktivera olika lagringstjänster med få, enkla steg. Sunets lagringstjänst är flexibel, behovsbaserad och fullt automatiserad. Det går även att styra lagringen genom ett enkelt standardiserat API.

Jämför Sunets olika lösningar för lagring.

Så fungerar tjänsten

Sunets lagringstjänst levereras från säkra datahallar med hög tillgänglighet. Datan krypteras när den lagras i tjänsten och eftersom datahallarna befinner sig fysiskt inom landet och är direktanslutna till Sunet lämnar datat aldrig Sverige. Det gör det lättare att följa rättsliga ramverk som GDPR etc.

Lagringstjänsten är baserad på ramverket ceph. Lagringen är behovsbaserad. Genom att välja mellan tre olika typer av lagring kan du optimera prestanda och kapacitet för de behov som passar din organisation bäst:

Lagringsnivå Lagringstyp Optimerad för
Active archive HDD-lagring på erasure-kodad disk Bäst pris/Volym
Stor HDD-baserad disk med replikering Bäst pris/Prestanda. För mixade miljöer
Snabb 100 procent flashminne Bäst pris/IOPS

För att få åtkomst till lagringspoolerna finns två olika typer av gränssnitt:

  • Block-storage, direktaccess som vanlig disk via virtuella maskiner i IaaS-infrastrukturen
  • Object-storage, via S3 API gateways

Sunet lagring finns i två varianter: dels en som levereras från en publik molntjänst (region STO1) och dels en som levereras från Sunet privata moln (region STO3 och STO4). Sunet privata moln ägs helt av Sunet och är placerade i våra datacenter eller hos något av Sunets anslutna lärosäten. I samtliga regioner kan både lagring och virtuella servrar levereras, dock varierar priset och tillgängliga varianter (flavors) av virtuella maskiner något – se prislistan för detaljer. Om din organisation behöver mer än 2PB lagring eller en stor mängd virtuella maskiner kan vi placera en region på ditt lärosäte. Kontakta oss om detta är intressant!

Inom organisationer som har prestandadisk och mixad lagring är tjänsten integrerad med SWAMID och kan även nås via en webbportal för självprovisionering.

Detta krävs för att få tillgång till tjänsten

Alla organisationer som är anslutna till Sunet kan beställa Sunet Lagring.

Användarstöd

Varje organisation som beställer tjänsten är själv ansvarig för att erbjuda support i form av teknikstöd och problemklassificering till sina egna användare. Sunet ger support till de kontaktpersoner för tjänsten som finns på organisationerna.

Vad kostar det?

Ladda ned priser för att beräkna kostnad.

Vill du veta mer?

Länk till dokumentation om säkerhetsarbete som utförs i tjänsterna.

Kontakta Anders Nilsson för mer information